Individuele therapie

Gevoelens van angst, depressie, eenzaamheid of minderwaardigheid. Het verwerken van verlies of rouw. Gebrek aan assertiviteit. Klachten van lichamelijke aard door spanning of stress. Vragen bij levensovertuiging of zingeving. Herkenbaar? Voor al deze (en niet genoemde problemen) geldt…blijf er niet mee rondlopen!

Soms biedt hulp van partner, familie of vrienden geen uitkomst meer en is professionele hulp vereist. Ik geef individuele therapie. Ook voor jouw probleem of klacht geldt; er is een oorzaak én een oplossing. 

Ik verdiep mij samen met jou in het verloop van jouw leven. Jouw verleden zegt meer over jouw problemen, klachten en vragen van vandaag. Ervaringen, gevoelens en patronen uit het verleden kunnen het lichamelijk en emotioneel functioneren beïnvloeden. Zaken die jij hebt meegemaakt, normen en waarden die jij hebt meegekregen, kunnen effect hebben op jouw leven nu. Dankzij therapie krijg jij inzicht in patronen. Ik begeleid dit proces en biedt jou praktische handreikingen om hiermee aan de slag te gaan. Jij hebt de mogelijkheid in je om patronen te doorbreken! Dankzij therapie ga je meer ruimte en inspiratie ervaren. Door deze therapie wordt optimaal functioneren voor jezelf én anderen weer mogelijk!

In de therapie maak ik gebruik van het  contextuele gedachtegoed. Deze werkwijze is ontwikkeld door de Hongaars-Amerikaanse gezinspsychiater Ivan Boszormenyl Nagy (1920-2007).

Contextuele therapie gaat ervan uit dat elk mens wordt geboren in een familie, een context. Het woord ‘context’ geeft de verbondenheid binnen relaties weer die ieder mens heeft met belangrijke mensen om zich heen. 

De contextuele therapie is een preventieve én herstellende manier van werken voor individuen in relatie tot hun context, voor familie, gezin- en ook werkrelaties, omdat het rekening houdt met afkomst én toekomst. Zelfs wanneer geen letterlijk herstel van relaties mogelijk is, biedt deze benadering toch uitkomst.

Soms is het ingewikkeld om in woorden te vangen, wat je van binnen ervaart en beleeft. Hoe kan het dan toch zichtbaar en duidelijk worden? Het werken met Duplo en Playmobil is hierbij helpend.

Deze methode heet: ‘Een taal erbij’. Met behulp van Duplo- en Playmobil poppetjes en andere materialen proberen we samen je verhaal in beeld te brengen. Door middel van het neerzetten van poppetjes, die symbool staan voor diverse personen in jouw context kunnen verhoudingen en situaties visueel worden gemaakt. Hierdoor kun je nieuwe inzichten krijgen. Ook de verschillende ‘rollen’ die iemand aanneemt, taken die men op zich neemt en bijvoorbeeld zorgpatronen, kunnen zo aan het licht komen. Het is helpend om met meer afstand letterlijk te kijken naar jezelf, je familie en de dingen waar jij tegenaan loopt.

"Als je de tijd terug mag spoelen
Kies je voor je hart of je verstand
Ga je op je gevoel, heb je’n heel ander doel en
Andere foto’s aan de wand"
Joke Buis
Schuiven naar boven