Hulpverlening

Mijn praktijk is geschikt voor mensen die bij de ingewikkelde vragen van het leven een hulpverlener zoeken die vanuit christelijk perspectief werkt. Ik werk vooral bij individuele problemen maar het kan zeker voorkomen dat een partner, dochter of een belangrijke andere ook meekomt in de therapie.

Methodiek

In deze hulpverlening maak ik gebruik van het  contextuele gedachtegoed. Deze werkwijze is ontwikkeld door de Hongaars-Amerikaanse gezinspsychiater Ivan Boszormenyl Nagy.

Wat is Contextuele Hulpverlening?

Elk mens wordt geboren in een familie, een context. Het woord ‘context’ geeft de verbondenheid binnen relaties weer die ieder mens heeft met belangrijke mensen om zich heen. Contextuele Hulpverlening kijkt naar de feiten, de psychologie en het systeem waarin iemand leeft. Daarnaast houdt ze rekening met de ethische kant die speelt binnen de relatie.

Binnen het gezin van herkomst leren we veel over het leven. Dit bepaalt de manier waarop we in het leven staan en hoe we omgaan met de dingen die op ons pad komen. Als we in ons leven te maken krijgen met moeite en/of problemen en verdriet dan reageren we daarop zoals we het geleerd hebben in ons gezin van herkomst. Onze moeizame relaties en onuitgesproken verwachtingen, de dingen die we hebben gemist, kunnen ons dan opnieuw pijn doen en confronteren met ons verleden.

Soms is het ingewikkeld om in woorden te vangen, wat je van binnen ervaart en beleeft. Hoe kan het dan toch zichtbaar en duidelijk worden? Het werken met duplo en Playmobil is hierbij helpend.

Deze methode heet: ‘Een taal erbij’. Met behulp van duplo- en playmobilpoppetjes en andere materialen proberen we samen je verhaal in beeld te brengen. Door middel van het neerzetten van poppetjes, die symbool staan voor diverse personen in jouw context kunnen verhoudingen en situaties visueel worden gemaakt. Hierdoor kun je nieuwe inzichten krijgen. Ook de verschillende ‘rollen’ die iemand aanneemt, taken die men op zich neemt en bijvoorbeeld zorgpatronen, kunnen zo aan het lichtkomen. Het is helpend om met meer afstand letterlijk te kijken naar jezelf, je familie en de dingen waar jij tegenaan loopt. 

"Leven is verlies ervaren. Overleven is leren hoe ermee om te gaan."
Manu Keirse

Contactgegevens

Marianne Schoonhoven
Seringweg 63
3852 GR Ermelo

Schuiven naar boven